Jogszabályváltozás

Tájékoztatjuk a kerület lakosságát, hogy 2016. január 1-jétől a közterületen elhelyezett üzemképtelen járművek elszállítását alapvetően érintő jogszabályváltozás történt.

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet rögzíti a gépjárművön megjelenített hatósági jelzések körét. 2015. december 31. napjáig ilyen volt a gépjármű műszaki érvényességét igazoló érvényesítő címke is, melyről leolvasható volt a műszaki érvényesség lejárati dátuma. Ha egy jármű műszaki érvényesség lejárt, e hatósági jelzés érvényét veszítette, és az ilyen autó – mint hatósági jelzés nélkül közterületen tárolt gépjármű – a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben meghatározottak szerint a közterületről elszállítással eltávolítható volt.

Ez év január 1-jével módosult a kormányrendelet, a jogszabályváltozás megszüntette a műszaki érvényességet igazoló érvényesítő címkét. 2016. januárjától a levizsgáztatott gépjárművek ilyet már nem kapnak, illetve az eddig kiadottak is eltávolíthatók a rendszámtáblákról.

Mivel a közterület-felügyelet csak a hatósági jelzés nélküli járművet távolíthatja el a közterületről, és a műszaki érvényességet igazoló érvényesítő címke megszűnt hatósági jelzésnek lenni, idén januártól a lejárt műszaki érvényességű gépjárművek elszállítására nem lesz mód. Csupán azok a gépjárművek lesznek eltávolíthatók, amelyek rendszámtábla nélkül foglalják a közterületet, közúti várakozóhelyeket.